Stel een vraag
Hans van Velthoven Buro voor tuinontwerp & aanleg
Lombartsstraat 3
5087 KP Diessen
Hans van Velthoven Buro voor tuinontwerp & aanleg
Hans van Velthoven
Buro voor tuinontwerp & aanleg

Lombartsstraat 3
Diessen
www.hansvanvelthoven.nl
Kunnen wij u helpen? Stel een vraag

Tuinafscheidingen en schuttingen

Een erfafscheiding is een scheidingsconstructie om de grens met bijvoorbeeld de buren aan te geven. Een erfafscheiding kan een natuurlijke vorm hebben (bijvoorbeeld een haag) of een constructie (bijvoorbeeld een schutting of een hekwerk).

Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke functie de afscheiding krijgt. Moet het privacy geven? Wilt u van hinderend geluid af? Of wilt u de wind wegnemen? Los daarvan is het bovendien verstandig om een en ander met uw buren te bespreken. Op de grens met de buren worden de meest uiteenlopende creaties geplaatst… We hechten sterk aan ons eigen territorium en bakenen onze percelen dan ook graag af.

Ieder op de eigen manier, al dan niet in de stijl van de tuin. We onderscheiden:

Hagen, een groene levende afscheiding
Afhankelijk van de soort zijn hagen snel dan wel langzaam groeiend en bladhoudend of bladverliezend.

Deze hagen worden al meteen op hoogte en dicht (zonder inkijk) geleverd. Dus meteen vrij en resultaat.

Haagplanten tegen een metalen frame
Hagen per blok rechtstreeks van de kwekerij Kant-en-klaar hagen

Tuinmuren
Gemetseld van stenen en blokken, soms zelfs volledig in beton gegoten. Vaak worden de muren ‘bekleed’ met stucwerk of natuursteenplaten. Vaak worden ze geschilderd nadat ze gestuct zijn. De diverse bewerkingen luisteren nauw i.v.m. hechting, scheuren enzovoorts. (In onze webwinkel zijn een aantal designmortels verkrijgbaar)

Houten tuinafscheiding
Een schutting van hout kan op veel manieren. U kunt zelf een ontwerp maken van standaardplanken, maar u kunt ook kant-en-klaar elementen aanschaffen. Er zijn tientallen varianten in zowel hardhout als (zachte) Europese houtsoorten.

Platoflex
De merknaam staat gelijk ook voor het systeem. Kunsstof muren (hol van binnen) die in meerdere kleuren en ‘stucwerken’ geleverd kunnen worden. De wanden worden vooraf ingemeten in uw tuin en worden dan kant-en-klaar in uw tuin geplaatst.

Natuurwanden
Hout heeft al een natuurlijke uitstraling, maar met wanden van riet, berk, wilg en anderen gaat u nog een stapje verder. Meestal gaat het hierbij om matten (aan een rol) die tegen een houten frame van palen en latten bevestigd moeten worden.

Bij de zo genaamde natuurwanden is er verdeling in:

* Wilgenschermen / wilgenmatten
* Rietrollen
* Heidematten
* Bamboeschermen
* Boomschorsrollen

Maasheggen
In bepaalde delen van ons land worden inmiddels kampioenschappen maasheggen vlechten gehouden. De perceelafbakeningen van voorheen zijn weer immens populair. De maasheggen worden gevlochten van meidoornstruiken, maar een zelfde soort beeld en sfeer bereik je ook met wilgentenen. (voor de aanplant van deze heggen wordt bijna altijd bosplantsoen gebruikt)

Kastanje- en eikenhout
U kent het Engels hekwerk; kastanjehouten verlichte latjes (spieën) die met draad aan elkaar verbonden zijn. Naast de lage uitvoering die gebruikt wordt rondom een groentetuin of schapenwei is het hekwerk ook verkrijgbaar in de hoogte 180 cm. En daardoor ook geschikt voor op de erfgrens. Van kastanje- en eikenhout worden ook gevlochten kant-en-klaar schermen geleverd. (>>> lees meer over de kastanjehouten schaaphekken)

Schanskorven en grindschuttingen
Er zijn diverse metalen constructies die vulbaar zijn met grind, keien, kokosschillen, boomschors enzovoorts. Feitelijk zijn de frames geschikt voor veel soorten vullingen, desalniettemin worden ze het meest gevuld met grind en keien. Er zijn wanden uit een stuk die ter plekke op maat gemaakt worden, maar er zijn ook standaard panelen in verschillende hoogtes en breedtes.

Metalen wanden
Met metaal is alles maakbaar, dus ook wanden of platen. In Appeltern zijn een aantal tuinafscheidingen uitgevoerd met cortenstaal. Voordeel van dit materiaal is het onderhoudsgemak. De roestkleur past ook nog eens in praktisch elke tuinomgeving. (Bekijk cortenstale schutingdelen)

Windwerende schermen
Feitelijk is elke tuinafscheiding windwerend, maar er is ook een systeem dat u ‘open’ en ‘dicht’ kunt doen. Bij een terras of op de hoek van het huis. (In onze webwinkel zijn windschermen verkrijgbaar die open en dicht kunnen en windschermen van glas)

Natuurstenen platen
Het komt niet heel vaak voor, maar dat is dan juist misschien wel zo leuk. Een tuinafscheiding met verticaal geplaatste natuursteenplaten. Afhankelijk van de leverbaarheid zijn meerdere materiaalsoorten mogelijk.

Geluidsabsorberende tuinafscheidingen
Tuinafscheidingen en geluidsbeperking in één. Er zijn meerdere mogelijkheden; compleet begroeid, maar ook in een fraai lattenmotief. (Bekijk de tuinafsheidingen van Noistop)

Lees meer
Lees minder